Przepis na dietetyczne ptysie. Połowa kaloryczności tradycyjnego ptysia:
Składniki (na ok. 4 ptysie):
Ciasto:
✅ 25g masła
✅ 0,5 łyżki cukru
✅ szczypta soli
✅ 20g mąki ze zmielonych otrębów owsianych
✅ 30g mąki pszennej
✅ 1 małe jajko
✅ 50ml mleka 0,5%
Krem:
✅ ok. 25g budyniu (może być gotowy ale wtedy kupcie taki bez dodatku cukru)
✅ 3/4 szklanki mleka 0,5%
✅ stewia lub ksylitol do smaku
✅ parę malin i cukier puder do dekoracji – opcjonalnie
Wykonanie: Mleko zagotować z masłem, cukrem i szczyptą soli. Garnek zdjąć z ognia, dodać szybko mąkę i wymieszać. Ponownie ustawić garnek na ogniu i mieszać aż z ciasta utworzy się jednolita bryła. Garnek zdjąć z ognia. Ciasto przełożyć do miski i miksować dodając kolejno jajka. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy z końcówką w formie gwiazdki i wycisnąć 4 ptysie. Piec ok. 25-30min w piekarniku nagrzanym do 160st (z termoobiegiem). Następnie piekarnik wyłączyć i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ptysie przeciąć na pół i napełnić kremem przygotowanym z ugotowanego budyniu. Udekorować malinami i ewentualnie posypać cukrem pudrem.