Czy czekolada powoduje trądzik?

chocolate-183543_1280

Przyznaj, ile razy słyszałeś, że czekolada powoduje trądzik? Ja setki! Sprawdźmy czy to prawda!

Zacznijmy od tego, że samo kakao (z którego produkuje się czekoladę) jest bardzo zdrowe. Ma działanie przeciwzapalne a samo kakao to świetne źródło antyoksydantów. Jak pewnie dobrze wiesz wyróżniamy czekoladę gorzką, mleczną i białą. Na sam początek rozróżnijmy je. Czekolada biała nie zawiera miazgi kakaowej a jedynie tłuszcz kakaowy. Pod względem zdrowotnym – najgorzej. Dużo lepiej wypada czekolada gorzka lub deserowa – 30-70% miazgi kakaowej (więcej w gorzkiej). A co z mleczną? Jest pośrodku. Czekolada mleczna zawiera do 30% miazgi kakaowej, ma więcej cukru niż czekolada gorzka a także zawiera dodatek mleka (i ten dodatek zapamiętaj). Zanim przejdziemy do badań to jeszcze słówko o kaloryczności i cukrze właśnie. Czekolada to około 550kcal/100g (czyli na tabliczkę). Najwięcej cukru ma czekolada biała (59g), następnie mleczna (52g) a na końcu gorzka (do 48g). Przyznaj – dość sporo….

Czy badania potwierdzają, że czekolada powoduje trądzik?

No to teraz robimy sprawdzam! Czekolada vs trądzik

Na początek badania 3375 nastolatków z Oslo. Analizując dietę wykazano, że jedzenie większej ilości czekolady i słodyczy było związane z nasileniem trądziku. Podobne wyniki płyną z Tajlandii. Po przeanalizowaniu 2467 nastolatków wykazano, że spożycie >100g czekolady tygodniowo było związane z nasileniem trądziku. No i w końcu badania polskie. I co? Znowu dodatnia korelacja z czekoladą!

Wydaje się, że sprawa przesądzona? Nie do końca. Nie wszystkie badania potwierdzają tą teorię. Ba! Wielu badaczy ma poważne zarzuty co do wyciąganych wniosków. Dlaczego? Ano dlatego, że zwykle wrzucamy czekoladę mleczną oraz gorzką do jednego worka. Mleczna, ze względu na dodatek mleka oraz nieco większą ilość cukru, wydaje się, powinna gorzej działać na trądzik. Po drugie – kalorie i zjada ilość. Umówmy się, jedna kostka gorzkiej czekolady vs cała tabliczka to różnica. Dlatego w badaniach powinna być brana pod uwagę również zjadana ilość oraz rodzaj wybieranej czekolady. I na koniec czynniki zakłócające. Niestety, jeśli ktoś kocha czekoladę i zjada >100g tygodniowo to rośnie szansa, że zjada również inne słodycze i/lub że jego masa ciała niekoniecznie jest idealna. A to co możemy powiedzieć ze 100% pewnością to to, że zarówno otyłość jak i nadmiar cukru na pewno przyczyniają się do nasilenia trądziku.

Podsumowanie

Wnioski wyciągnij sam 😉 Moim skromnym, akademickim zdaniem, zjedzenie małej ilości dobrej jakości gorzkiej czekolady (podkreślam: małej ilości gorzkiej) wydaje się nie mieć bezpośredniego wpływu na trądzik. Ale obserwuj swoje indywidualne reakcje. I pamiętaj: co za dużo to niezdrowo!

A jeśli chcesz spróbować diety, która pomoże zmniejszyć trądzik to dostaniesz ją tutaj. Razem z zaleceniami 😉

Bibliografia:

  1. Halvorsen JA, Dalgard F, Thoresen M, Bjertness E, Lien L. Is the association between acne and mental distress influenced by diet? Results from a cross-sectional population study among 3775 late adolescents in Oslo, Norway. BMC Public Health. 2009 Sep 16;9:340. doi: 10.1186/1471-2458-9-340. PMID: 19758425; PMCID: PMC2751780.
  2. Ferdowsian HR, Levin S. Does diet really affect acne? Skin Therapy Lett. 2010 Mar;15(3):1-2, 5. PMID: 20361171.
  3. Roengritthidet K, Kamanamool N, Udompataikul M, Rojhirunsakool S, Khunket S, Kanokrungsee S. Association Between Diet and Acne Severity: A Cross-sectional Study in Thai Adolescents and Adults. Acta Derm Venereol. 2021 Dec 7;101(12):adv00611. doi: 10.2340/actadv.v101.569. PMID: 34806756; PMCID: PMC9472088.
  4. Rudzińska J, Głąbska D. Influence of Selected Food Product Groups Consumption Frequency on Acne-Related Quality of Life in a National Sample of Polish Female Adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2022 Sep 16;19(18):11670. doi: 10.3390/ijerph191811670. PMID: 36141942; PMCID: PMC9517132.
  5. Dall’Oglio F, Nasca MR, Fiorentini F, Micali G. Diet and acne: review of the evidence from 2009 to 2020. Int J Dermatol. 2021 Jun;60(6):672-685. doi: 10.1111/ijd.15390. Epub 2021 Jan 18. PMID: 33462816.