Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe to dość trudna nazwa… Ale jeśli powiem, że posłuchasz o czymś, co odżywia komórki naszych jelit i działa korzystnie praktycznie na cały organizm? Od razu lepiej prawda? Posłuchaj więc o krótkołańcuchowych kwasach tłuszczowych (szczególnie o maślanie), który produkują Twoje bakterie jelitowe.
Z odcinka dowiesz się:
- Czym są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe SCFA?
- Skąd brać SCFA? Jak powstają?
- Jaka jest rola SCFA, zwłaszcza maślanu?
- Czy można go suplementować? Czy taka suplementacja jest bezpieczna?
- Praktyczne wskazówki
Gościem odcinka jest dr hab n. med. i n. o zdr. Dominika Maciejewska-Markiewicz
Partnerem odcinka jest firma Bioton, producent Intesta Max czyli maślanu sodu
Odcinek związany jest z poszerzeniem Kompleksowego Kursu Probiotykoterapii Klinicznej, który na początku maja wzbogacimy o dodatkowe 3 moduły!
Link do kursu: https://drmajaczerwinska.pl/kurs-probiotykoterapii/
Mój Instagram: https://www.instagram.com/drmajaczerwinska.dietetyk/
Instagram Dominiki: https://www.instagram.com/metabolika.pl/