107 Dlaczego krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe to coś, o co powinieneś zadbać?

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe to dość trudna nazwa… Ale jeśli powiem, że posłuchasz o czymś, co odżywia komórki naszych jelit i działa korzystnie praktycznie na cały organizm? Od razu lepiej prawda? Posłuchaj więc o krótkołańcuchowych kwasach tłuszczowych (szczególnie o maślanie), który produkują Twoje bakterie jelitowe. 

Z odcinka dowiesz się:

  1. Czym są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe SCFA?
  2. Skąd brać SCFA? Jak powstają? 
  3. Jaka jest rola SCFA, zwłaszcza maślanu?
  4. Czy można go suplementować? Czy taka suplementacja jest bezpieczna?
  5. Praktyczne wskazówki

Gościem odcinka jest dr hab n. med. i n. o zdr. Dominika Maciejewska-Markiewicz
Partnerem odcinka jest firma Bioton, producent Intesta Max czyli maślanu sodu

Odcinek związany jest z poszerzeniem Kompleksowego Kursu Probiotykoterapii Klinicznej, który na początku maja wzbogacimy o dodatkowe 3 moduły!
Link do kursu: https://drmajaczerwinska.pl/kurs-probiotykoterapii/
Mój Instagram: https://www.instagram.com/drmajaczerwinska.dietetyk/
Instagram Dominiki: https://www.instagram.com/metabolika.pl/