093 Cukier a skóra – tego możesz nie wiedzieć!

sugar-5040276_1280

Podobno jedząc cukier Twoja skóra szybciej się zestarzeje? Przekonajmy się!

Ale zacznijmy od tajemniczo brzmiącej nazwy glikacja oraz AGEs….

  1. Glikacja to proces kowalencyjnego wiązania cukrów (głównie glukozy) z białkami, lipidami lub kwasami nukleinowymi. Czyli najczęściej połączenia glukozy (cukru) z białkiem (np. białkiem w naszym organizmie). Powstają wtedy związki, które stanowią agregaty kumulujące się w organizmie. Glikacja występuje np. w cukrzycy. Pewnie kojarzysz hemoglobinę glikowaną HbA1c? To właśnie hemoglobina, która uległa glikacji czyli hemoglobina połączona z glukozą.
  2. AGEs (ang. advanced glycation end products) to końcowe produkty zaawansowanej glikacji. Czyli po prostu cząsteczka, do której glukoza dołączyła. Wysoka zawartość AGEs przyczynia się do komplikacji takich jak neuropatie, kardiomiopatie, nefropatie, angiopatie. Prowadzi do miażdżycy, niewydolności nerek, choroby Alzheimera i nowotworów.

No dobra, dobra

A co ma glikacja do skóry?

W przypadku skóry glikacja to reakcja z kolagenem i elastyną. Pewnie domyślacie się, że to nic fajnego? I tak dokładnie jest. Sieciowanie dwóch włókien kolagenowych powoduje, że obydwa trudno jest naprawić. Im więcej sieciowania tym mniejsza szansa na przebudowę. Kolagen glikowany jest odporny na degradację przez MMP (metaloproteinaza – enzym rozkładający kolagen) co utrudnia jego usunięcie i zastąpienie nowym. Naprawa kolagenu glikowanego jest prawie niemożliwa. A co się stanie jeśli glikowany kolagen jest trudno przebudować a samo włókno staje się mało elastyczne? Na skórze pojawiają się zmarszczki 🙁

Jak powstaje glikowany kolagen?

Oczywiście od nadmiaru cukru w naszej diecie. Ale nie tylko. Wpływ mają również zewnętrzne AGE’s takie jak złocista skórka chleba czy dobrze podpieczona skórka mięsa. AGEs mogą bowiem znajdować się w posiłkach. Są to różnego rodzaju przetworzone produkty oraz produkty smażone, girllowane, pieczone.

Produkcję AGE’s zmniejszają z kolei: cynamon, goździki, oregano, ziele angielskie, imbir, czosnek, jagody, zielona herbata. Pamiętaj więc żeby dodawać je do diety!  

Podsumowanie

Chcesz mieć ładną skórę? Unikaj dużej ilości cukru i przetworzonej żywności. A dietę dla zdrowej skóry znajdziesz tutaj: https://drmajaczerwinska.pl/produkt/dieta-zdrowa-skora-beauty/

Więcej o glikacji, wpływie diety i suplementacji na skórę dowiesz się z mojego nowego kursu Dietetyka i suplementacja w chorobach skóry. Ponad 11h konkretów! Link tutaj https://drmajaczerwinska.pl/kurs-skora/

Autor: Maja Czerwińska

Bibliografia:

  1. F. William Danby (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. , 28(4), 0–411. doi:10.1016/j.clindermatol.2010.03.018 
  2. Kim CS, Park S, Kim J. The role of glycation in the pathogenesis of aging and its prevention through herbal products and physical exercise. J Exerc Nutrition Biochem. 2017 Sep 30;21(3):55-61. doi: 10.20463/jenb.2017.0027. PMID: 29036767; PMCID: PMC5643203.

Nazywam się Maja Czerwińska i jestem dr n. med. i n. o zdr. Przede wszystkim zaś, jestem doświadczonym dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem.

Specjalizuję się w zaburzeniach hormonalnych i onkologii.

Jako prelegentka występuję na zjazdach, szkoleniach i sympozjach. Prowadzę oraz publikuję badania naukowe.

Od wielu lat pracuję w szpitalu, gdzie we współpracy z lekarzami, konsultuję trudne i skomplikowane przypadki jednostek chorobowych.